Rajbhasha Smart Search


Sort :
Loading...
Go to Page :
Showing posts with label राज भाषा. Show all posts
Showing posts with label राज भाषा. Show all posts

Q Bank - Rajbhasha - IMPLEMENTATION OF OFFICIAL LANGUAGE (English)

1. What is the target fixed for letters in Hindi sent from ‘C’ region to ‘A’ ‘B’ and ‘C’ region?

Answer - 55%

2. What is the target fixed in Annual Programme for writing noting in Hindi?

Answer - 30%

3. What is the Target fixed in Annual Programme for letters received in Hind to be answered in Hindi?

Answer -  100%

Q Bank - Rajbhasha - AWARDS GIVEN FOR DOING OFFICIAL WORK IN HINDI (English)

1. What is the name of the scheme introduced by Railway Board for doing official work in Hindi?

Answer - Rajbhasha Individual Cash Award Scheme

2. How many employees/officers are awarded under Railway Board's Rajbhasha Individual Cash Award Scheme from South Western Railway every year?

Answer  - Five

3. What is the amount of prize money given under Rajbhasha Individual Cash Award Scheme?

Answer  Rs.3000/-

Q Bank - Rajbhasha - INCENTIVES GIVEN FOR PASSING HINDI EXAMINATION (English)

1. What are all the incentives given for passing Hindi Examinations?

Answer - Cash Award, Lumsum Award & Personal Pay

2. When will an employee become eligible for Cash Award for passing Hindi Examinations?

Answer - On obtaining 55% or above marks in written examination

3. When will an employee become eligible for Cash Award for passing Hindi Typewriting Examination?

Answer - On obtaining 90% or above marks

Q Bank - Rajbhasha - - HINDI TRAINING (English)

1. How many Hindi courses are prescribed for Central Govt. employees?

Answer - Four

2. What are all the four Hindi courses, prescribed for Central Govt. employees?

Answer -  Prabodh, Praveen, Pragya and Parangat

3. Which is the elementary Hindi course prescribed for Central Govt. employees?

Answer -   Prabodh

Q Bank - Rajbhasha - COMMITTEES ON OFFICIAL LANGUAGE (English)

COMMITTEES ON OFFICIAL LANGUAGE

1. Who is the Chairman of Central Hindi Samiti (Committee)? 

Answer - Prime Minister 

2. The Central Hindi Samiti (Committee) comes under which Ministry? 

Answer -The Ministry of Home Affairs 

3. After Independence, initially which Ministry was entrusted the duty of training Central Government Staff in Hindi? 

Answer -Education Ministry. 

4. Which committee review the progress made in the propagation of Hindi in a particular Ministry/Department? 

Answer -Hindi Salahakaar Samiti 

.

Translate